匿名使用者
匿名使用者 發問時間: 社會與文化語言 · 1 0 年前

香港人說”搞gag”是什麼東西?

香港人說"搞爛gag"是什麼東西? 好像是不好的東西吧!

已更新項目:

天路客

不是gay呀,這個我知道,你再找找吧!

5 個解答

評分
  • Sheila
    Lv 7
    1 0 年前
    最佳解答

「搞gag」可以參考這個網址:

http://evchk.wikia.com/wiki/爛gag

其實這個字大都是流行在香港大學大專裡的流行語. 不過用的人越來越多. 也漸漸越來越多年青人用來形容人或一個事件.

至於wapikofung打成「搞爛Gap」, 這個也算是一樣的意思了. 不過文字來源當然不是他說的那樣. 正確是「gag」. 也有人打成「搞爛桔」

因為這「gag」是英文俚語. 在香港的大學流行後, 開始有音誤產生. 人傳人的結果, 因此也有很多人說「搞爛Gap」. 也轉化了其他形容詞: 「gap gap地」, 「好gap」等的字詞

可以參考這裡: http://hk.myblog.yahoo.com/jw!5iHhuOaLERS6EPrlztOB...

「搞gag」可以說是搞笑, 製造笑點的意思.

就是想說一些另人歡笑的事情或是做一些另人發笑的動作. 但是結果是引不起笑點, 另人感覺不到有什麼有趣好笑的. 就叫做「爛gag」. 那「搞爛gag」就是說知道他都搞不出好笑的東西. 或是他出現就會搞爛gag. 另氣氛不好笑的意思.

在中文字意思上, 就以冷笑話作為說明.

2008-03-29 20:33:50 補充:

香港人平常不是講英文, 都是講廣東話.

不過大部份都是英文學校. 在學校上課都會有機會講.

平時都是廣東話加插一些英文字來對話.

如果是遊客區, 才會有可能聽到英文對話囉.

在寫字樓上班的通常都會講很多英文單字來對話.

2008-03-30 22:21:56 補充:

Oh, 開版的你都是香港人?

失敬! 失敬!!^0^

參考資料: 我都係香港人, 教廣東話既!!
  • 1 0 年前

那香港人常講英文嗎?

• 1 0 年前

搞 gag 即系搞笑, 製造笑點的意思.

明白未 .....

參考資料: 我是香港 港島人 50年廣東話經驗
  • 1 0 年前

應該是搞gay,就是男人搞同性戀。

gay

KK: [ ]

DJ: [ " ]

a. (形容詞 adjective)

【美】【俚】(一般指男子)同性戀的

請參考:

http://www.google.com.tw/search?source=ig&hl=zh-TW...

2008-03-21 10:43:22 補充:

對不起,因為你說 可能是不好 ,我才會以為是搞gag。以下重作回答:

gag是指插科打諢、玩笑,搞gag相當於台灣所說的 冷笑話。

包括廢話、無修大雅的玩笑、裝瘋賣傻、腦筋急轉彎,也就是既無聊又好笑的,轉貼以下文章,讓你了解:

yahoo智識+搵到既問題(完全搞gag)

九九九報案中心電話幾多號?

母親節將至,我們應該製造更多未婚媽媽來讓更多人體驗身為人母的感受,從而領略母愛之偉大嗎?

邊間酒樓有得食祿山之爪?味道同鳳爪係咪差唔多?

我想換左屋企道大門,有乜野好提議?我想整隨意門做屋企大門好唔好?

2008-03-21 10:43:49 補充:

天安門廣場城樓掛果幅肖像係咪叫蒙羅麗莎的微笑?

尼采憑乜野話「上帝已死」?佢係咪已經寫左上帝個真名落本死亡筆記度?

英國語文科會話,我可唔可以用手語同其他考生溝通?

街邊d阿嬸成日一見到我就叫我靚仔,我可唔可以告佢地誹謗?

我朋友失明了,我需要買顯示卡給他嗎?

今朝我炒車炒到飛起,到而家都未落到地面,有冇人可以幫到我?

尋日打golf,我一棍將個波打出外太空,仲入左個黑洞,咁樣算唔算「一桿入洞」?

我而家係咪發緊夢?

我想做變性手術,但係唔知變男定變女好,大家有乜提議?

徐步高是否步步高DVD機品牌代言人?

用直筒式洗衣機來沖涼的效果好唔好?

邊款洗衣機洗菜的效果最佳?

2008-03-21 10:44:10 補充:

用牛皮膠紙脫毛的效果如何?

在封閉的室內放屁能否帶來氣流,令室內的人感到涼快?

辯論比賽係唔係只需於每個辯論員身上加上聲音分貝器就得?大聲嘅就贏?

邊度可以辦理去天國嘅工作簽証?有冇綠咭可以辦理?

我沖花灑浴時遇溺,又冇救生員當值,點算好?

趙兩粒益達有助防止蛀牙,咁只食一粒係唔係有助蛀牙?

為甚麼娘親都叫一群壞朋友做丫豬同丫狗?其典故是甚麼?

知識豆可唔可以種出南瓜?需時幾耐?我想好好灌溉,咁又等唔等得切下年嘅萬聖節?

點種有機傻瓜?同普通傻瓜有咩分別?

邊度有得捉竹蜻蜓?最重可載幾公斤?我唔想迫巴士

2008-03-21 10:45:55 補充:

以上這些例子是有人收集後貼在網上,而且加上「完全搞gag」的標題,可以讓你了解。

2008-03-21 22:16:56 補充:

搞gag不純然是負面的行為,適當運用,可以營造氣氛。

• 您覺得這個回答如何?您可以登入為回答投票。
  • "搞爛Gap"

我猜原意是 {搞}=弄

爛GAP=指女生下面陰部 , +個(爛)字,更+來悔辱女生下面爛爛的

引生出來意思是說那個人說的話好幼稚、不經大腦、沒思維沒邏輯完全是沒意義的說話、冷笑話…

參考資料: 我是香港人^^
還有問題?馬上發問,尋求解答。